1. Anasayfa
  2. İnternet

IP Adresi Nedir: IP Adresi Hakkında Her Şey

IP Adresi Nedir: IP Adresi Hakkında Her Şey
0

IP adresi nedir ve IP adresi hakkında bilmeniz gereken şeyleri bu içerikte sizlere listeledik. İster ağ sorunlarını gideriyor, ister bilgisayarınıza uzaktan erişmeye çalışıyor olun, IP adresinizin ne olduğunu bilmeniz gerekir. Bu bilgiyi bilgisayarınızda veya modeminizde kolayca bulabilirsiniz, ancak pek çok farklı türde IP adresi olduğu için hangisini kullanacağınızı bulmak kafa karıştırıcı olabilir. Genel ve özel IP adresleri, statik ve dinamik IP adresleri, IPv4 ve IPv6 ve daha fazlası hakkında bilmeniz gereken her şey burada.

IP Adresi Nedir?

IP (İnternet Protokolü) adresi, bir ağa bağlanan herhangi bir cihaza atanan benzersiz bir numaradır. Bu, bilgisayarlarınızın, akıllı telefonlarınızın ve diğer cihazlarınızın internet veya yerel alan ağınız (LAN) üzerinden birbirlerini tanımlamasına ve iletişim kurmasına olanak tanır.

Ev adresiniz gibi bir IP adresi düşünebilirsiniz – o olmadan postacı paketlerinizi nereden alıp bırakacağını bilemez. Aynı şekilde, verilerin doğru yere gönderilmesini ve internette hiçbir şeyin kaybolmamasını sağlamak için cihazlarınız bir IP adresine sahiptir.

Bir IP adresi, noktalarla ayrılmış dört sayı grubuna sahiptir. Örneğin, modeminizin 192.168.1.1 veya 10.0.0.1 gibi bir IP adresi olabilir.

Ancak, birçok farklı türde İnternet Protokolü adresi vardır. Örneğin, büyük olasılıkla genel bir IP adresiniz ve özel bir IP adresiniz olacaktır. Statik ve dinamik İnternet Protokol adresleri ve IPv4 ve IPv6 adresleri de vardır. İşte bu farklı İnternet Protokolü adresleri hakkında bilmeniz gereken her şey.

Genel ve Özel IP Adresleri

Genel ve özel IP adresleri nedir? Özel bir IP adresi ve genel bir IP adresi söz konusu olduğunda, fark, cihazınızın neye bağlı olduğuna bağlıdır. Doğrudan internete bağlı cihazların genel bir IP adresi, yerel bir ağa bağlı cihazların ise özel bir IP adresi vardır.

Tipik bir ev interneti kurulununda, ISP’niz (internet servis sağlayıcısı) tarafından Comcast, Verizon veya Spectrum gibi bir genel IP adresi sağlanacaktır. Ardından yönlendiriciniz bu genel adresi alacak ve yönlendiricinize veya WiFi aracılığıyla bağlı olan cihazların her birini atayacaktır.

Bu şekilde: genel IP adresiniz bir binanın sokak adresi gibidir ve özel IP adresiniz o binadaki bir apartman numarası gibidir. Bu nedenle, farklı bir binadaki biriyle aynı daire numarasına sahip olsanız bile, bu onların postalarını alacağınız anlamına gelmez. Aynı şekilde, cihazlarınız da başka biriyle aynı özel IP adresine (192.168.1.1 veya 10.0.0.1 gibi) sahip olabilir, ancak yönlendiricinizin farklı bir genel IP adresi olacaktır.

Özel bir adres size ek güvenlik sağlar çünkü verilerinizin internete bağlanabilmesi için yerel ağınızdan geçmesi gerekir. Bu, ağınızdaki cihazlara yalnızca sizin (ve yetkilendirdiğiniz diğer kullanıcıların) erişebileceği anlamına gelir.

Öte yandan, bilgisayarınızı doğrudan modeme bağlarsanız, ona bir genel adres atanacaktır. Çoğu modem, yönlendiricilerle aynı düzeyde güvenlik sağlamadığından bu önerilmez. Dolayısıyla, bir bilgisayarı doğrudan modeminize bağlarsanız, bilgisayar korsanlarının banka bilgileriniz gibi kişisel bilgilerinizi çalması daha kolay olacaktır.

Genel IP Adresinizi Nasıl Bulunur?

Genel IP adresinizi bulmak için herhangi bir web tarayıcısını açın ve Google.com’a gidin . Ardından arama çubuğuna “IP adresim nedir” yazın ve klavyenizde Enter tuşuna basın. Genel İnternet Protokol adresinizi sayfanın üst kısmında göreceksiniz.

Doğrudan internete bağlanıyorsanız, bir sanal özel ağ (VPN) kullanarak genel İnternet Protokolü adresinizi gizlemek iyi bir fikirdir. Bir VPN’nin ne olduğu ve ne yaptığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için buradaki makalemize göz atın.

Özel IP Adresleri Nasıl Bulunur?

Modeminizin kullanıcı arayüzüne erişerek ağınıza bağlı herhangi bir bağlı cihazın özel IP adresini bulabilirsiniz. Ardından Bağlı Cihazlar veya DHCP Sunucusu bölümüne gidin. Modem modeline bağlı olarak bu yol farklı olabilir.

Daha fazlasını öğrenmek için, modeminizde nasıl oturum açacağınızla ilgili rehberimize buradan göz bakabilirsiniz.

Modeminizi sıfırlayarak özel İnternet Protokolü adreslerinizi istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.

Daha fazlasını öğrenmek için yönlendiricinizi fabrika ayarlarına nasıl sıfırlayacağınızla ilgili rehberimize buradan göz atabilirsiniz.

Ancak, bu yalnızca dinamik İnternet Protokolü adresleri kullanıyorsanız işe yarar.

Statik ve Dinamik IP Adresleri

Statik ve dinamik IP adresleri söz konusu olduğunda, fark, birincisinin değişmemesi, ikincisi ise zaman zaman değişebilmesidir. İşletmeler, paylaşılan yazıcılar gibi belirli cihazlara kararlı bir bağlantı oluşturmak için genellikle statik IP adresleri kullanır.

Dinamik IP adresleri cihazlarınıza rastgele atanır. ISS’niz herkese açık İnternet Protokol adresinizi herhangi bir zamanda değiştirebilir, ancak bu genellikle yalnızca yönlendiricinizi veya modeminizi sıfırladığınızda olur. Yönlendiriciniz, bir cihazı kapatıp tekrar açtığınızda özel İnternet Protokolü adreslerinizi de değiştirebilir.

Dinamik İnternet Protokolü adresleri, daha iyi güvenlikleri olduğu, yapılandırma gerektirmediği ve ekstra ücret gerektirmediği için statik adreslere göre bazı avantajlar sunar. Ancak, sunucuları barındırmak veya bir bilgisayara uzaktan erişmek için ideal değildirler.

Statik IP adresleri ise sunucuları veya web sitelerini barındıran işletmeler için faydalı olabilir. Ancak, aynı zamanda daha maliyetlidirler ve manuel olarak kurulmaları gerekir. Daha da önemlisi, statik bir adres kullanırken bilgisayar korsanlarının eylemlerinizi izlemesi daha kolay olduğundan, potansiyel olarak bir gizlilik riski oluşturabilirler.

Windows 10 PC için statik IP adresinin nasıl ayarlanacağını öğrenmek istiyorsanız, buradaki bağlantıya tıklayarak rehberimize ulaşabilirsiniz. Ancak statik bir adres ayarlamadan önce, bir IPv4 adresi mi yoksa IPv6 adresi mi kullanacağınızı bilmelisiniz.

IPV4 ve IPV6 Adresleri

IPv4 ve IPv6 nedir? IPv4 ve IPv6 adresleri söz konusu olduğunda, onları ne kadar uzun olduklarına göre hızlıca ayırt edebilirsiniz. IPv4, noktalarla ayrılmış 32 bitlik bir sayısal adres kullanırken, IPv6, iki nokta üst üste ile ayrılmış 128 bitlik bir alfasayısal adrestir. Ayrıca destekleyebilecekleri cihaz sayısında da farklılık gösterirler.

IPv4, adından da anlaşılacağı gibi, 1981 yılında tanıtılan İnternet Protokolünün dördüncü versiyonudur. 4,29 milyara kadar adresi destekleyebilir. 4.29 milyar kulağa çok sayıda İnternet Protokolü adresi gibi gelse de, şu anda artık bu eski protokolü destekleyecek çok fazla cihaz var. Aslında IPv4 adresleri 2011’de tükenmeye başladı ve son IPv4 adresleri 2019’da atandı . Bu sorunu çözmek için IPv6 1995’te tanıtıldı. Yeni nesil İnternet Protokolü olarak lanse edilen bu sürüm 340 undesilyon İnternet Protokolü adresini destekler (340 ve ardından 36 sıfır). 103.86.98.1 olarak görünüyorsa bir IPv4 adresine veya 2400:BB40:1100::1 gibi görünüyorsa bir IPv6 adresine sahip olduğunuzu söyleyebilirsiniz.

İçeriğe Oy Ver
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir