1. Anasayfa
  2. İnternet

Deep Web, Dark Web ve Yüzeysel Web Nedir?

Deep Web, Dark Web ve Yüzeysel Web Nedir?
0

Deep Web nedir ve Deep Web Nedir, Dark Web ve Surface Web. İnternetin ilk çıktığı günden beri arama motorların indexlemediği ve indexlediği alanlara derinlemesine giriş yapacağız.

Bu yazımızda internetin doğuşundan itibaren arama motorların indexleyemediği yani arama motorlarının göstermediği internetin görünmez yüzü olan Deep Web’i ve Dark Web’i inceleyeceğiz ve arama motorların indexlediği normal kullanıcıların oluşturduğu Surface Web yani Yüzeysel Alanı da inceleyeceğiz.

Deep Web ve Dark Web’in derinlerine inmeden önce Surface Web nedir, yani Yüzeysel İnternet nedir onun açıklamasını yapalım.

Surface Web nedir? Yüzeysel İnternet Nedir?

Yüzeysel İnternet normal internet kullanıcıların gezindiği internet ortamıdır, internetin arama motorları tarafından listelenen kısmı temelde “Görünür İnternet” olarak da bilinen Yüzeysel İnternet‘dir. Sizce arama motorlarının listelediği sayfa sayısı ne kadardır? tahmininiz var mı? cevabı hemen vereyim, Worldwidewebsize.com’a göre Nisan 2020’de arama motorları en az 5.53 milyar sayfayı listeledi. Sayı inanılmaz büyük geliyor di mi, ama öyle değil. Yüzeysel alan internet dünyasının sadece %4’üne ev sahipliği yapıyor. Bu sayıya bakılırsa geri kalan kısmın kime ait olduğu anlaşılıyor.

Yüzeysel İnternet, 1990 yılında ilk tarayıcının icadından bu yana World Wide Web’in bir parçası olmuştur. Ayrıca Google, Bing, Yahoo gibi çeşitli ana arama motorlarını içeren web’in en bilinen kısmıdır. Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft’un Internet Explorer veya Edge gibi tarayıcılar temel olarak yüzeysel webi keşfetmek için bir aracı niteliğindedir.

Yüzeysel Web hükümetlerin kontrolü altında olan internet bölümüdür.

Sırface Web’e Nasıl Erişilir, Yüzeysel Web’e Nasıl Erişilir?

Deep Web ve Dark Web’in aksine Yüzeysel Web’e internetteki her hangi bir kullanıcı erişim sağlayabilir.

Deep Web Nedir?

Deep Web Nedir? Basitçe söylemek gerekirse, Deep Web geneleksel arama motorları tarafından yani Google, Yahoo, Bing gibi arama motorları tarafından dizine eklenmeyen çevrimiçi içeriği ifade eder. Analistler, derin ağın toplam internetin %96’unu oluşturduğunu tahmi ediyor. Aslında bu gizli ağ o kadar büyüktür ki, herhangi bir an da tam olarak kaç sayfaının veya web sitenin aktif olduğunu bulmak imkansızdır. Sıradan kullanıcıların erişemediği Deep Web’de barınan içerik miktarı da her yıl artmaya devam ediyor.

Büyük arama motorları yalnızca yüzeye yakın web sitelerini yakalayabilen balıkçı tekneleri gibi düşünülebilir. Bu arama motorları akademik dergilerden özel veritabanlarına ve yasa dışı içeriğe kadar her şeye erişemez.

Birçok haber kaynağı “Deep Web” ve “Dark Web”i birbiri yerine kullansa da, Deep Web’in büyük bir çoğunluğu yasal ve güvenlidir. Derin ağın en büyük bölümlerinden bazıları şunlardır:

Deep Web’de neler bulunuyor?

Elektronik ortamda depolanan dosya koleysiyonları yani Veritabanları ve belirli kuruluşların özel olarak iletişim kurmak için kullandığı dahili ağlar yani İntranetler bulunuyor.

Deep web’in erişilmeyen gizli içerikleri genellikle temiz ve güvenlidir. İnternet dünyasında kullanılan çoğu şey Deep Web’in bir parçasıdır. Örnek olarak internet bankacılığında eriştiğiniz sayfalar Deep Web’in bir parçasıdır. Bunlar bilgisayarınız veya genel olarak güvenliğiniz için herhangi bir tehdit oluşturmaz bu sayfaların çoğu aşağıdaki gibi kullanıcı bilgilerini ve gizliğini korumak amacı ile Yüzeysel Web’den gizli tululmalıdır.

  • Bankacılık hespaları,
  • E-posta ve sosyal mesajlaşma hesapları,
  • Özel kurumsaL veritabanları,
  • Tıbbi Belgeler,
  • Yasal dosyalar.

Deep Web’in sınırlarını zorlamaya kalkarsanız tehlikeli içerikler bulabilirsiniz. Tor gibi tarayıcılar “dark web” olarak bilinen ve kabul edilen yalnızca anonim bir tarayıcı tarafından erişilebilen derin ağın ucunda yer alır.

Dark Web Nedir?

Dark web nedir? Dark Web dizine eklenmemiş ve yalnızca özel web tarayıcıları tarafından yani tor gibi tarayıcılar arayıcığıyla erişilebilen siteleri ifade eder. Yüzeysel Web’den daha önemli bir ölçüde kücük olan Dark Web, Deep Web’in bir parçası olarak kabul edilir. Anlayabileceğiniz bir dilde konuşursak sosyal medyada o buzdağı görselinin en alt kısmını ifade eder.

Dark web’in itibarı, genellikle suç niyetiyle veya yasa dışı içerikle ve kullanıcıların yasa dışı mal veya hizmet satın alabilecekleri “ticaret” siteleriyle ilişkilendirilmiştir. Ancak yasal yaraflar da bu alandan yararlanmıştır.

Söz konusu güvenlik olduğunda Deep Web tehlikeleri ile Dark Web tehlikeleri çok farklı yorumlanması gerekir.

Dark Web bir zamanlar bilgisayar korsanların, kolluk kuvvetlerin ve siber suçluların bölgesiydi. Ancak , şifreleme ve anonimleştirme tarayıcı yazılımı Tor Gibi yeni teknolojiler artık ilgilenen herkesin bu alana girmesini mümkün kılıyor.

Tor (”The Onion Routing”), Türkçe karşılığı Soğan Yönlendirmesi, 1990’ların ikinci yarısında Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı tarafından geliştirilen bir hizmettir.

İnternet doğasının mahremiyetinin eksikliğinin farkına varan Tor, anonim iletişimi sağlamak adına geliştiriciler Tor’un erken bir sürümünü oluşturdu ve bildiğimiz tarayıcı biçiminde halka açıldı. Bugün artık herkes Tor’un ücretsiz bir şekilde indirebiliyor.

Dark Web’deki Tehditler

Dark Web’in tehlikeli ve girilmesinin doğru olmadığını kesinlikle altını cizerek söylüyoruz. Kötü amaçlı yazılımların her türünü bu ağ içerisinde yaygın bir şekilde bulabilirsiniz, keyloggerlardan tutun fidye yazılımlara kadar bu ağ çok kötü amaçlı yazılımlara ev sahipliği yapıyor.

İçeriğe Oy Ver
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir